Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Παναγιώτης Βλαστός και Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Το πάνω χέρι στις φυλακές του Κορυδαλλού φέρεται να είχε ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος είχε εξασφαλίσει «εισιτήριο» να κυκλοφορεί ανενόχλητος στην πτέρυγα «VIP», όπου κατά κανόνα κρατούνται κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα, ενώ με την ανοχή -έναντι αμοιβής- επίορκων σωφρονιστικών υπαλλήλων απολάμβανε ιδιαίτερη μεταχείριση και προνόμια.
Τα όσα περιγράφονται στη δικογραφία αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ξέφραγο αμπέλι.
Βάσει της δικογραφίας, ο Παναγιώτης Βλαστός με την ανοχή έναντι αμοιβής επίορκων σωφρονιστικών υπαλλήλων απολάμβανε ιδιαίτερη μεταχείριση και προνόμια μέσα στις φυλακές. Άλλες φορές πάλι είχε απειλήσει σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όταν κάποιος δεν του έκανε το χατίρι και δεν τον άφηνε να κάνει το επισκεπτήριο όπως ο ίδιος ήθελε.

«Ο Π. Βλαστός δεχόταν επισκεπτήρια παράτυπα τόσο στον χώρο του Αρχιφυλακείου της Στ' Πτέρυγας (είναι η αποκαλούμενη VIP) όσο και εντός του κελιού του, όπου τον είχε επισκεφθεί μία φορά η Λίτσα Βλαστού, όπως και η δικηγόρος του, η οποία έκανε πολλά "ελεύθερα" επισκεπτήρια εντός του κελιού του Βλαστού, όπου συνευρίσκονταν ερωτικά» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο Διαβιβαστικό της Αστυνομίας αποτυπώνοντας όσα συνέβαιναν στις φυλακές.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο αποδεικτικό υλικό, ο Βλαστός ήταν προσεκτικός με τις κάμερες μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτός με ποια άτομα ερχόταν σε επαφή και είχε απαιτήσει και καταφέρει να είναι στραμμένες οι κάμερες ασφαλείας σε τυφλά σημεία, ώστε να μην καταγράφονται οι χώροι της πτέρυγας όπου εκινείτο.
Το διάστημα που μεταγόταν από άλλες φυλακές στον Κορυδαλλό για να παραστεί σε δίκες του παρέμενε τυπικά μόνο κρατούμενος στο υπόγειο της Στ' Πτέρυγας, αν και κυκλοφορούσε ελεύθερος σε όλη την πτέρυγα. Εκεί γνώρισε πολλούς επιχειρηματίες, πολιτικούς και επώνυμους που ήταν προφυλακισμένοι ή εξέτιαν την ποινή τους.
Στο πλαίσιο της προφύλαξης που έπαιρναν ο Βλαστός και υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, είχαν αγοράσει πολλές κάρτες SIM ονομαστικές με στοιχεία αλλοδαπών (τα λεγόμενα πακιστανικά τηλέφωνα) καθώς και τηλεφωνικές συσκευές για να μπορούν να τις αλλάζουν τακτικά και να μην μπορούν οι Αρχές να καταγράφουν τις συνομιλίες τους.

Για τον σκοπό αυτό ο Βλαστός φέρεται ότι είχε δωροδοκήσει σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου να του μεταφέρουν τον αναγκαίο εξοπλισμό. Όταν πάλι του έφερναν αντιρρήσεις, ασκούσε εις βάρος τους ψυχολογική βία και εκτόξευε απειλές εναντίον τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επισήμανση των διωκτικών Αρχών ότι ενώ δημόσια οι κατηγορούμενοι διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο ότι άδικα θα μεταχθούν στη νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, εντούτοις προέκυψε από την έρευνά τους ότι «εναγωνίως αναμένουν την από κοινού κράτησή τους σε αυτή για να έχουν άμεση και καθημερινή διά ζώσης επικοινωνία και να οργανώνουν απρόσκοπτα τις κακουργηματικές τους πράξεις.                                                                                                             Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζει η Αστυνομία την πληροφορία που καταθέτει η εξαδέλφη του Π.Βλαστου, Λίτσα (Ευαγγελία Βλαστού), σύμφωνα με την οποία ο έγκλειστος κακοποιός γνωρίζει ποιοι σκότωσαν τους Μ.Καπελώνη και Γ.Φουντούλη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.Όπως αναφέρεται στη δικογραφία για το κύκλωμα νονών με διευθυντήριο στις φυλακές, η Λίτσα Βλαστού είχε ρωτήσει τον εξάδελφό της αν γνώριζε κάτι για τη διπλή δολοφονία.                                                                                                                                             «Ο Βλαστός της απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση, αλλά γνώριζε ποιος τους σκότωσε και ότι 'τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά του'» αναφέρεται στο έγγραφο της Αστυνομίας προς τη Δικαιοσύνη.